Provincie Limburg goed voorbereid op Russische Beer

De winter zit er weer op. Veel mensen blij. Toch zijn er ook mensen die dat best jammer vinden. Gladheidsbestrijders Frits van de Weijer en Ard Swinkels, van de Provincie Limburg geven in het magazine van de provincie, Limburg.org, juist aan blij te worden van Russische beren die ons land komen teisteren. Zij waren goed voorbereid en konden daarom die beer wel aan! 

‘Allemaal opgeklopt door de media, hoor. Dat verhaal over die Russische beer’, lacht Frits. ‘Het was eind februari wel koud, maar ook ontzettend droog. We hebben maar één keer hoeven strooien en dat zout bleef bijna een hele week op de weg liggen. Voor ons was daar niet veel spannends aan.’ Hij klinkt bijna teleurgesteld. 

‘Begin februari was voor ons veel intensiever. Toen was het overdag nat en ’s nachts vroor het. In zo’n periode moeten we wel twee, drie keer op een etmaal strooien. Maar het leukst vinden we natuurlijk een flinke sneeuwbui zoals we die in het eerste weekend van maart hadden. Daar gaat ons hart sneller van kloppen! Je moet het zo zien: vrijwel alle gladheidsbestrijders zijn besmet met hetzelfde virus. Als er sneeuw op komst is, worden we blij. Dan is er intensief contact tussen onze coördinatoren en de meteorologen van weerbureau MeteoGroup. Die houden ons voortdurend op de hoogte van de verwachtingen, inclusief informatie over de luchtvochtigheid en eventuele neerslag. Als het vriest en de luchtvochtigheid is laag en er is geen neerslag voorspeld, dan hoeven we niet zo frequent te strooien. Het wordt pas glad als er vocht kan aanvriezen op de weg. Dus dat houden we de hele winter
scherp in de gaten.’

Het hele artikel kan hier als PDF gedownload worden.

Limburg gladheidsbestrijding

Provincie Limburg

Related articles

HydroMaster ayuda a limitar el impacto de las precipitaciones extremas en España

KISTERS, MeteoGroup y DHI están felices de anunciar la incorporación de España como el quinto país de Europa en el que HydroMaster está disponible. Las tres partes se unieron a principios de este año combinando sus respectivos conocimientos en software, pronósticos y modelos hidrológicos.

Read more

ChartCo and MeteoGroup announce long-term partnership

ChartCo, the leading global supplier of maritime digital data and compliance services, has selected MeteoGroup to deliver its weather routing technology services (SPOS) through its OneOcean platform.

Read more